Γιατί οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν κατορθώσει να ηγούνται στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου, αξιοποιώντας ακόμη και το ελληνικό ελαιόλαδο και ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που γίνονται στην Κρήτη από παραγωγούς και ελαιοτριβεία, με επίπτωση στην ποιότητα του τελικού προϊόντος; Απαντήσεις στα δύο αυτά βασικά ερωτήματα για το σημαντικότερο ίσως αγροτικό προϊόν που παράγει η χώρα και το νησί μας έδωσε στο RadioMe ο καθηγητής Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Φυτών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) Φίλιππος Βερβερίδης.
«Ίσως η πολυδιάσπαση στον εγχώριο αγροτικό κόσμο, λόγω του μικρού κλήρου και η αδυναμία να δημιουργηθούν μεγάλες ομάδες παραγωγών, όπως έχουν στην Ισπανία και την Ιταλία, είναι μια σημαντική παράμετρος… Επίσης ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό brand name, το επώνυμο δηλαδή προϊόν που θα μπορούσε να αναγνωρίσει ο καταναλωτής, για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους Ιταλούς και Ισπανούς, οι οποίοι επιπλέον φαίνεται έχουν και καλύτερο μάρκετινγκ», είπε ο κ. Βερβερίδης.
«Πρέπει να αλλάξουμε κάποιες πρακτικές»
Μιλώντας για σημαντικότερα λάθη που γίνονται στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης είπε ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ακόμη και μεθόδους που συνιστούν πλέον παράδοση, αλλά δεν βοηθούν στην ανάδειξη της ποιότητας του ελαιολάδου. Ανέφερε συγκεκριμένα πέντε χαρακτηριστικά λάθη:
– Είναι λάθος το ελαιόλαδο να αποθηκεύεται για να καταναλωθεί την επόμενη χρονιά. Το φρέσκο είναι ποιοτικά ανώτερο, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
– Είναι λανθασμένη πρακτική η αποθήκευση του λαδιού σε πλαστικά δοχεία, διότι το λάδι με τον χρόνο αποσπά μικροπλαστικά.
– Δεν πρέπει το ελαιόλαδο να μένει σε ανοιχτά δοχεία, διότι έχει την ιδιότητα να αποφορά οσμές, ακόμη σε σύντομο διάστημα, κατά την μεταφορά του.
– Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκεύεται σε κλειστά δοχεία για να μην έρχεται επίσης σε επαφή με το οξυγόνο και να αποφεύγονται οξειδωτικά φαινόμενα
– Συνιστά κακή πρακτική η παραδοσιακή χρήση τσουβαλιών για την συλλογή του ελαιόκαρπου και την μεταφορά στο ελαιοτριβείο. Πρέπει να χρησιμοποιούνται εδικές παλέτες, όπως είπε ο κ. Βερβερίδης, για να μην τραυματίζεται ο καρπός και να μην δημιουργούνται συνθήκες ανοξίας.
More Άρθρα for Show: Διάλογοι